Joomla Module OT Twitter Feed powered by OmegaTheme.com
 • Verslag VIO symposium Wegontwerp

  "verslag, presentaties en foto's"
  lees alles over deze mooie bijeenkomst

  meer info

 • Kennisposter Wegontwerpprocessen te downloaden

  De kennisposter Wegontwerpprocessen visualiseert het wegontwerpproces zoals dat in Nederland wordt doorlopen

  meer info

Op dinsdag 17 april 2018 vindt in Hotel Van der Valk te Dordrecht de VIO dag 2018 plaats. Deze dag is het netwerk event voor wegontwerpers en zal in het teken staan van Human Factors. Tegelijkertijd vindt er een expositie plaats van een aantal bedrijven uit de wereld van mobiliteit en infrastructuur die u meer kunnen tonen op dit vlak.

Ook dit jaar hebben wij zeer interessante sprekers uitgenodigd waaronder futurist en trendwatcher Richard van Hooijdonk bekend van het BNR programma “Mindshift”) en het boek “De wereld van morgen”.

Andere interessante presentaties worden gegeven door specialisten uit de wetenschap (Stefan van der Stigchel, Universiteit Utrecht) en uit het bedrijfsleven (Niels Beenker, Arcadis en Martje Bolle, Royal HaskoningDHV). Deze presentaties nodigen uit om aansluitend met andere deelnemers én de sprekers van gedachten te wisselen in de expositieruimte. Het geeft u de kans in één dag op de hoogte te geraken van de laatste ontwikkelingen van wegontwerp en Human Factors.

Deze dag wordt mogelijk gemaakt door onze sponsoren. Mede hierdoor bedragen de inschrijfkosten slechts 95,- euro exclusief BTW

Wij hopen van harte u te mogen verwelkomen op de VIO-dag 2018!

De VIO dag wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors

VIO dag 2018 - Programma

08:30 - 09:00
30min
09:00 - 09:15
15min
09:15 - 10:15
60min
10:15 - 10:45
30min
10:45 - 11:15
30min
11:15 - 11:45
30min
11:45 - 12:15
30min
12:15 - 13:30
75min
13:30 - 14:30
60min
14:30 - 15:00
30min
15:00 - 16:00
60min
16:00 - 16:30
30min
16:30 - 18:00
90min
Ontvangst met koffie
sponsor ruimte
algemene ruimte
Keynote spreker
algemene ruimte
Industry spreker
algemene ruimte
Pauze
sponsor ruimte
Industry spreker
algemene ruimte
Pitch 3 nominees VIO-prijs
algemene ruimte
Lunch
sponsor ruimte
Parallelsessie blok 1
3 breakout locaties
Pauze
sponsor ruimte
Parallelsessie blok 2
3 breakout locaties
Uitreiking VIO ontwerp prijs
algemene ruimte
Netwerkborrel
sponsor ruimte
Ontvangst
.
Richard van Hooijdonk
Trendwatcher & Futurist
Stefan van der Stigchel
Universiteit Utrecht
Pauze
.
Niels Beenker
Arcadis
3x 10min
.
Lunch
.
Parallelsessie blok 1
.
Pauze
.
Parallelsessie blok 2
.
Voorzitter VIOprijs
.
Voorzitter VIO
.

Parallelsessies - kies uit èèn sessie vanuit blok 1 en èèn vanuit blok 2

Programma parallelsessie blok 1

VIO Kennis Human Factors bij wegenprojecten in de praktijk
 

Sinds enkele jaren schrijft Rijkswaterstaat de VOA voor als onderdeel van het kader Verkeersveiligheid. De VOA is een risicomethodiek voor het vroegtijdig herkennen, beoordelen en beheersen van verkeersveiligheidsrisico's in aanleg- en onderhoudsprojecten van auto(snel)wegen in (toekomstig) beheer van Rijkswaterstaat. De VOA-risicomethodiek is een proactief verkeersveiligheidsinstrument en is daarmee gericht op het voorkomen van verkeersveiligheidsrisico's door de risico's en de ernst van de risico's inzichtelijk te maken, te bespreken en af te wegen. De focus ligt daarbij op de verkeersveiligheid in relatie met het wegontwerp, wegbeeld en het gedrag en beleving van weggebruikers zelf (human factors). In deze sessie wordt het toepassen van Human Factors bij wegenprojecten in de praktijk nader toegelicht en gaat men hierover met het publiek in gesprek.

VNMG Human Factors meten gedurende gehele ontwerpfase
 

M.b.v. de bekende software pakketten binnen het VNMG nemen we jullie mee in een snelle manier om het Nederlandse Wegennet te controleren op Human Factors gehele ontwerpfase van SO tot DO. Door het samenbrengen van de ontwerpen(Revit/Microstation/etc) en verschillende disciplines kan m.b.v. Open Roads een goed inzicht worden gegenereerd wat de gebruiker ziet en beleeft. Tevens kan m.b.v. het pakket LumenRT een simulatie worden gemaakt inclusief hierbij gebruik te maken van de gegevens uit VISSIM(intensiteit/capaciteit van de weg)

VIO Innovatie Strategische onderzoeksagenda wegontwerp VIO met inleiding door Martje Bolle, RoyalHaskoningDHV
 

De VIO themagroep onderzoek en innovatie heeft een inventaris gemaakt van strategische onderzoeksthema's omtrent geometrisch wegontwerp. Het betreft kennisleemtes die in relatie tot de huidige richtlijnen verder onderzoek behoeven. Tijdens deze workshop worden deze onderzoeksthema's kort voorgesteld, kunnen bijkomende thema's vanuit de deelnemers worden aangereikt en worden deze in kleinere groepjes verder uitgediept (doelstellingen, aanpak, outcomes). Doelstelling van de workshop is te komen tot een onderzoeksagenda die in samenwerking met kennisinstellingen, onderwijsinstellingen (bv. stages, afstudeerprojecten) en studiebureaus kan worden opgepakt.

Programma parallelsessie blok 2

 

VIO Onderwijs Infra-ontwerp 2.0 – de wensen van het bedrijfsleven vertaald in onderwijsondersteuning
  Ben je hogeschooldocent infra-ontwerp en heb je behoefte aan professionele ondersteuning? Dat hebben wij voor hogescholen in de aanbieding. Samen met het bedrijfsleven heeft de VIO een platform gecreëerd voor ondersteuning bij het verzorgen van onderwijs bij hogescholen in 3D-modellering en visualisering met de meest gangbare ontwerpsoftwarepakketten. De studenten kunnen zo worden klaargestoomd als junior wegontwerper.

Werk je bij een bedrijf en heb je nieuwe ontwerpers nodig? Wil je de hogeschooldocenten vertellen wat de aankomende infra-ontwerpers moeten kennen en kunnen? Wil je meepraten over de inhoud van hogeschoolondersteuning en wellicht daaraan ook meehelpen? Kom naar onze parallelsessie van de VIO-themagroep Onderwijs en we praten je graag bij over wegontwerp-onderwijsondersteuning bij hogescholen. Dé plek voor professionals en hogeschooldocenten om kennis uit te wisselen.

Samen er voor zorgen dat de infra-ontwerper van de toekomst goed beslagen ten ijs komt.

CIB Beleef het ontwerp
 

Na deze sessie bent u helemaal op de hoogte in de mogelijkheden om uw ontwerp te beleven. We gaan daarbij verder dan het visualiseren en maken de beleving interactief vanuit een gebruikersperspectief. Daarbij komen de mogelijkheden die Autodesk Revit biedt met Revit LIVE en de export mogelijkheden naar  Unity en gebruik 3Dstudio Max Interactive aan bod.

VIO Proces VIO-poster Wegontwerpproces​
 
Op 20 april 2017 is tijdens de VIO-dag aangekondigd dat de themagroep Processen wilde starten met het in beeld brengen van het standaard wegontwerpproces. In het najaar van 2017 is een werkgroep gestart met het in beeld brengen van de verschillende stappen in dit proces. Het gaat hierbij om zowel het proces bij de wegbeheerders als bij de aannemers, dus van het eerste idee van er moet een verbinding komen tussen A en B tot en met het beheer en onderhoud van de opgeleverde weg. De deelnemers aan de werkgroep hebben inmiddels een conceptversie gereed van een VIO- poster Wegontwerpproces.

Tijdens de VIO-dag op dinsdag 17 april wil de werkgroep graag met de deelnemers in gesprek over deze concept VIO-poster en nagaan of deze aansluit bij de diverse werkprocessen. Na de VIO-dag zal de werkgroep dan op basis van de reacties de VIO-poster Wegontwerpproces afronden.

 

joomla templates top joomla templates template joomla

Inschrijven en Nieuwsbrief

Het programma is rond! En daarom kunt u zich inschrijven.

 

Bent u geïnteresseerd en wilt u op de hoogte gehouden worden? schrijf u dan in voor de nieuwsbrieven omtrent de VIOdag. 

VIO Prijs 2018

 • Schrijf jezelf of je projectteam in voor hét ontwerp van 2018

  Het project gaat over de verbetering of vernieuwing van de primaire of secundaire weginfrastructuur in Nederland of Vlaanderen. De ontwerpfase kan zijn van verkenning tot en met uitvoering of reconstructie. Uw organisatie is Vlaams of Nederlands en het ontwerp moet zijn gemaakt in 2017 of 2018.

  De vakkundige jury gaat uw ontwerp beoordelen en gebruikt daarbij de volgende criteria: Doorstroming, Veiligheid, Leefbaarheid en duurzaamheid, Kosten-baten, Ontwerpproces, Innovatie, Originaliteit, Esthetica, Complexiteit en Lifecycle. Deze staan in willekeurige volgorde.

  U onderbouwt de belangrijkste jury-criteria die voor uw ontwerp van belang zijn op maximaal drie A4-tjes. Daarnaast mogen drie bijlagen bij worden gevoegd met daarop het ontwerp van uw project (bijvoorbeeld een tekening of artist impression). Deze documenten dienen in pdf aangeleverd te worden. Ook mag u een filmpje (MP4, maximaal 3minuten) indienen met aanvullend beeldmateriaal over uw project of het ontwerp.

  Het indienen gaat als volgt;

  • Download en vul het aanmeld formulier zo volledig mogelijk in en zorg dat dit maximaal 3 a4-tjes groot wordt.
  • Upload dit formulier, in pdf of word bestand, samen met eventuele bijlagen en een film via de inschrijfpagina nadat u daar uw naam en o.a. mailadres heeft ingevuld.

  Je kan alleen een enkele pdf uploaden (maximaal 16MB) per bijlage. Mocht je werk groter zijn, upload een samenvatting en stuur ons het gehele werk als antwoord op de bevestigingsmail die je ontvangt na indienen 

  De uiterste indiendatum is 28 maart.

  Download hier de Flyer

   

  Winnaar 2017: Projectbureau A2 Maastricht

  Winnaar 2017 - Projectbureau A2 Maastricht

   

Praktische informatie

De themadag wordt gehouden bij Van der Valk in Dordrecht.

Openbaar vervoer
U kunt vanaf station Dordrecht bus 4 naar het Ziekenhuis Amstelwijck nemen of bus 7 naar de wijk Pottenstein. In beide gevallen moet u daarna een kwartier lopen ongeveer om bij de locatie te komen. 

Auto
Van der Valk is uitstekend bereikbaar met de auto, met de ligging direct naast de A16. Er is voldoende parkeergelegenheid en het parkeren is gratis op het terrein.

Overnachting
Uiteraard bent u vrij een overnachting direct bij het hotel te boeken. De VIO heeft geen afspraken hieromtrent met het hotel gemaakt.

Voor aanvullende vragen kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

VIO Dag - Foto's

Foto's VIOdag 2017
Klik hier voor de directe link naar alle foto's om snel door alle foto's te bladeren